Wanneer het incassobureau inschakelen?

Alles op z’n tijd. Dat geldt ook voor het inschakelen van een incassobureau. Want wanneer moet je nu eigenlijk professionele hulp inroepen bij het innen van een onbetaalde schuld? Te vroeg is niet verstandig. Maar te laat ook niet. Met deze richtlijnen bepaal je eenvoudig het juiste moment om het incassobureau te bellen.

Wanneer het incassobureau inschakelen?

Incassobureau inschakelen: wanneer mag het?

Wettelijk gezien mag je een incassobureau al inschakelen vanaf de eerste dag dat de betaaltermijn verstreken is. Tenminste, als het gaat om een zakelijke klant.

Voor particulieren gelden er andere rechten en plichten. Zij krijgen eerst een ‘veertiendagenbrief’; een aanmaning waarin staat dat de betaling te laat is en dat de klant nog 14 dagen heeft om het bedrag alsnog te voldoen.

Dat je bij zakelijke onbetaalde rekeningen meteen hulptroepen mag inroepen, wil niet zeggen dat dit ook altijd verstandig is. Een officiële brief van een incassobureau geeft een sterk signaal. Je zet de relatie met de klant daarmee direct op scherp. Dat is niet altijd wenselijk…

Wees niet te snel met incassobureau

Stel dat je zelf vergeten bent om een factuur te betalen. En je krijgt op de eerste dag dat je te laat bent meteen een brief van een incassobureau. Dat voelt niet prettig. Je bent misschien zelfs een beetje beledigd. Want een foutje is menselijk, toch?

Direct een incassobureau inschakelen is dus niet slim. Het is beter om de persoon of het bedrijf waarvan je nog geld krijgt eerst een betalingsherinnering te sturen. Gewoon een mailtje of brief waarin je op vriendelijke toon vermeldt dat je het bedrag nog niet ontvangen hebt. Wordt het geld daarna nog niet betaald? Probeer dan even te bellen. Misschien heeft dat effect. Zo niet, dan is het tijd om een goed incassobureau te zoeken.

Wacht niet te lang met een incassobureau

Aan de andere kant is het ook weer niet verstandig om te lang te wachten met het inschakelen van een incassobureau. Hoe langer je de zaak op z’n beloop laat, hoe kleiner de kans dat er alsnog betaald wordt. Wacht je te lang, dan kan een onbetaalde factuur zelfs verjaren.

Voor ondernemers brengt het afboeken van onbetaalde facturen veel administratief gedoe met zich mee. Bovendien drukt een onbetaalde factuur de inkomsten.

Voor particulieren is de financiële schade vaak direct voelbaar. Onbetaalde alimentatie kan iemand bijvoorbeeld echt in financiële problemen brengen. Niet wenselijk. En vaak ook onnodig. Na de tussenkomst van een incassobureau wordt er namelijk meestal alsnog snel betaald.

Incassobureau inschakelen: bij welk bedrag?

In principe kun je voor ieder niet-betaald bedrag een incassobureau inschakelen. Maar de services van een incassobureau zijn niet gratis. Voor een onbetaalde factuur van een paar tientjes heeft het dus weinig zin om deze stap te nemen. Gaat het om een groter bedrag, dan is het natuurlijk wel een interessante optie. Incassobureaus worden dan ook ingezet bij zaken waar veel geld mee gemoeid is. Denk bijvoorbeeld aan:

Heb je hulp nodig bij het innen van een schuld? Of weet je niet zeker wanneer je verdere stappen moet ondernemen? Vul het formulier in en ontvang direct persoonlijk en vrijblijvend advies!


FAQ – meest gestelde vragen

Bronnen

  • https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/schulden/vraag-en-antwoord/wanneer-incassobureau
  • https://www.ondernemeneninternet.nl/incassobureau/

Gerelateerde items

Een incassobureau

Een incassobureau

Incassobureau; het woord alleen al doet veel mensen huiveren. Maar is dat wel terecht? Er bestaan veel misverstanden over het …
Lees meer
Procedure Incassobureau

Incassobureau procedure

Een incassobureau int bedragen die nog niet betaald zijn. Zoals achterstallige huur, een openstaande factuur of onbetaalde alimentatie. De incassobureau …
Lees meer

Incassobureau nodig? Vraag vrijblijvend een offerte op!

Schakel een incassobureau niet te laat in, vraag nu vrijblijvend een offerte op. Advies nodig? Vul dan dit formulier in.

OFFERTE AANVRAGEN >