Verschil tussen een deurwaarder en een incassobureau

Verschil deurwaarder en incassobureauAls je je financiële verplichtingen niet nakomt, heb je grote kans vroeg of laat te maken te krijgen met een incassobureau of een gerechtsdeurwaarder. Voor veel mensen zijn deze twee termen één pot nat: beiden staan garant voor dreigende brieven en een heleboel problemen wanneer je niet betaalt. Toch is er een groot verschil tussen een deurwaarder en een incassobureau.

Incassobureau = minnelijk traject

Een incassobureau is een instelling die bevoegd is om openstaande vorderingen te innen door middel van het minnelijke traject. In de praktijk betekent dit, dat hun werkzaamheden zich beperken tot het versturen van aanmaningen en eventueel het telefonisch contact opnemen met de debiteur. Een incassobureau kan dus níet op de stoep staan om je tv, auto of laptop in te vorderen om je op die manier te dwingen aan je betalingsverplichtingen te voldoen. Daarom staan incassobureaus ook niet onder tuchtrechtelijk en/of financieel toezicht. Iedereen, dus ook jij en ik, kan een incassobureau beginnen.

De gerechtsdeurwaarder kan veel meer

Een gerechtsdeurwaarder kan, mag en doet veel meer dan alleen het aanschrijven en eventueel bellen van de debiteur: met een gerechtsdeurwaarder is het, als wanbetaler zijnde, vaak kwaad kersen eten. Zo heeft de gerechtsdeurwaarder de bevoegdheid tot het leggen van beslag; zowel op de inboedel alsook op het inkomen. Neemt de deurwaarder je inboedel in beslag, dan wordt dit een boedelbeslag genoemd. Blijft de betaling uit, dan zal de deurwaarder de in beslag genomen goederen (bijvoorbeeld een boot, auto of kantoorinventaris) via een openbare verkoop verkopen. De opbrengst wordt in mindering gebracht op je schulden. Bij een loonbeslag daarentegen worden geen goederen verkocht, maar wordt een (eenmalig of maandelijks) bedrag ingehouden op je loon of uitkering. Een werkgever of uitkeringsinstantie is verplicht om het loonbeslag uit te voeren.

Uitbrengen van een dagvaarding

Een incassobureau is niet bevoegd om over te gaan tot een dagvaarding: hiertoe zullen zij een deurwaarder in de arm moeten nemen. Als de deurwaarder een dagvaarding uitreikt, betekent dit dat je een brief ontvangt waarin staat dat je voor de rechter wordt gedaagd. De datum en het tijdstip van de rechtszaak zijn vastgelegd en staan eveneens in de dagvaarding. Uiteraard proberen veel mensen de deurwaarder te slim af te zijn en hun dagvaarding te ontlopen door “niet thuis” te geven. Dit heeft echter totaal geen zin: de deurwaarder zal proberen de dagvaarding in persoon uit te reiken, maar als dit niet lukt wordt de dagvaarding door de brievenbus gedaan of per post verstuurd. De smoes “maar die heb ik niet ontvangen” gaat dan niet op, want de deurwaarder zal onder ambsteed verklaren dat de dagvaarding is achtergelaten. De praktijk leert dat de rechter hieraan meer waarde hecht dan aan een ontkennende debiteur.


Incassobureau nodig? Vraag vrijblijvend een offerte op!

Je ontvangt vrijblijvend en kosteloos meerdere offertes van verschillende incassobureaus. Bespaar geld en tijd, vul nu gratis en vrijblijvend dit formulier in!

OFFERTE AANVRAGEN >


(Geef een waardering)
Loading...

1 gedachte over “Verschil tussen een deurwaarder en een incassobureau

  1. Interessant artikel. Hier word het verschil tussen een deurwaarder en incassobureau goed uitgelegd. Ik dacht altijd dat het min of meer hetzelfde uit. Er is wel degelijk een significant verschil tussen beiden.

Een reactie plaatsen