Rechten en plichten bij incasso

Rechten en plichten bij incassoOok bij incasso geldt: geen rechten zonder plichten, en geen plichten zonder rechten. Wat precies je rechten en plichten zijn wanneer je te maken krijgt met een incassobureau, hangt er uiteraard vanaf aan welke kant je staat: aan de kant van de schuldeiser, dus degene die het incassobureau heeft ingeschakeld, of aan de kant van degene die het incassobureau op de korrel heeft? Ben je degene die een incassobureau wilt gaan inhuren, dan moet je wel bedenken dat je wettelijk verplicht bent om je vordering te kunnen onderbouwen. Dit betekent dat je moet kunnen bewijzen dat de schuldenaar een schuld bij jou heeft en dat deze schuld tot op heden nog niet betaald is. Het is gebruikelijk dat een wanbetaler eerst één of twee maal een betalingsherinnering krijgt toegestuurd, maar dit is niet verplicht. Wel moet de schuldenaar op de hoogte worden gesteld van het feit dat er een incassobureau zal worden ingeschakeld en dat alle daaruit voortvloeiende kosten op zijn of haar conto komen.

Verplichte betaling incassokosten?

Krijg je eenmaal het incassobureau op je nek, dan zal je zien dat de oorspronkelijk vordering (de hoofdsom) verhoogd is met incassokosten. In de regel is het bedrag aan incassokosten circa 15% van de hoofdsom. Is het bedrag waarvoor het incassobureau wordt ingeschakeld erg klein, dan kan het echter gebeuren dat de incassokosten nog hoger zijn dan de oorspronkelijke vordering, dus bijvoorbeeld 40 euro aan incassokosten voor een hoofdsom van nog geen twee tientjes. Dat mag wellicht heel oneerlijk overkomen en leiden tot reacties als: “Zijn ze helemaal gek geworden! Ik betaal NIETS!” maar juridisch gezien staat het incassobureau volledig in z’n recht. Wil je geen incassokosten betalen, dan moet je zorgen dat je niet met een incassobureau of deurwaarder te maken krijgt.

Als de incassokosten buitensporig hoog zijn

Vorderingen die vóór 1 juli 2012 opeisbaar zijn geworden, vallen nog niet onder het Besluit vergoeding voor buitengerechtelijke incassokosten. Dat betekent dat het bedrag aan incassokosten niet wettelijk bepaald is, maar dat wil nog niet zeggen dat incassobureaus vrij zijn om te rekenen wat ze willen. De bedragen die berekend worden aan incassokosten, moeten altijd redelijk zijn. Op een hoofdsom van bijvoorbeeld 250 euro, mag het maximale bedrag aan incassokosten € 44,03 bedragen. Als je vermoedt dat het incassobureau buitensporig hoge incassokosten berekent, moet je in bezwaar gaan bij het bureau waarvan je de vordering hebt ontvangen. Niets doen en de zaak op z’n beloop laten is in ieder geval nooit aan te raden!


Incassobureau nodig? Vraag vrijblijvend een offerte op!

Schakel een incassobureau niet te laat in, vraag nu vrijblijvend een offerte op. Advies nodig? Vul dan dit formulier in.

OFFERTE AANVRAGEN >


1 gedachte over “Rechten en plichten bij incasso”

  1. Het lijkt me een goed idee om op je rechten te letten wanneer je een incasso inhuurt. Ik denk dat belangrijk is dat je je als incassobureau aan de wettelijke normen houdt. De vastgestelde incassokosten zijn schrik genoeg voor de wanbetaler.

    Beantwoorden

Plaats een reactie