Het is de nachtmerrie van de zelfstandig ondernemer: de wanbetaler. Een klant die niet betaalt, ook niet na vele aanmaningen en een vriendelijk telefoontje. Een incassobureau inschakelen kan dan een uitstekende optie zijn, maar deze stap kost tijd, geld en energie. Voorkomen is dus beter dan genezen. Oftewel: zorg er zo goed mogelijk voor dat je klanten wél op tijd betalen. Deze incassotips kunnen daarbij helpen.

Incassotip 1: check je algemene voorwaarden
Een goed debiteurenbeheer begint al bij je algemene voorwaarden. Stel hierin duidelijke eisen aan betalingen van de klant. Zoals een vaste betaaltermijn. En/of een eigendomsvoorbehoud, waarin staat dat jij eigenaar blijft van jouw geleverde dienst of product totdat er betaald is. Het is verstandig om je algemene voorwaarden regelmatig te checken, eventueel samen met een juridisch deskundige. Zijn ze nog up-to-date en juridisch waterdicht?
Incassotip 2: controleer je factuur
En nu je toch bezig bent: hoe staat het met je factuur? Wordt de betaaltermijn hier duidelijk op vermeld? Dat is ongelooflijk belangrijk, want als je dit vergeet, heb je juridisch gezien geen poot om op te staan als de klant niet betaalt! Je hebt de klant namelijk geen deadline gesteld, en die hoeft zich daar dus ook niet aan te houden. Dubbelcheck daarom elke factuur die je de deur uit doet.
Incassotip 3: stel factureren niet uit
De meeste ondernemers houden zich liever bezig met hun werk dan met de administratie. Daardoor worden facturen vaak pas na een paar weken of zelfs maanden verstuurd. Begrijpelijk, maar niet handig. Voor de cashflow in je bedrijf, maar ook omdat je zo de indruk wekt dat het je het niet zo belangrijk vindt. Ook loop je het risico dat de klant de samenwerking na al die tijd simpelweg vergeet. Daardoor komt jouw factuur al snel onderop de stapel terecht. Voortaan dus direct na (op)levering de administratie bijwerken! Extra tip: maak het de klant makkelijk door snelle betaalopties toe te voegen, zoals iDEAL of een digitaal betaalverzoek.
Incassotip 4: zit er bovenop
Wordt je rekening niet tijdig betaald? Ook niet na het sturen van een herinnering? Onderneem direct actie! Bel je klant op en vraag vriendelijk waarom je de betaling nog niet hebt ontvangen. Als de klant wel wíl, maar niet kán betalen, kom je hier tijdens een gesprek gauw achter. Je kan er in dat geval voor kiezen om bijvoorbeeld een betalingsregeling af te spreken. Maak hierbij wel altijd concrete afspraken en leg deze schriftelijk vast! Mocht er toch gedoe van komen, dan sta je juridisch gezien sterker als je de afspraken zwart op wit hebt.
Incassotip 5: schakel tijdig hulp in
Blijft jouw factuur onbetaald, ondanks het sturen van herinneringen en een persoonlijk gesprek? Schakel direct door naar de volgende stap: het inschakelen van een incassobureau. Als je daarmee te lang wacht, wordt het steeds lastiger om jouw geld alsnog te innen. Een goed incassobureau neemt deze klus op een professionele manier uit handen. En in de meeste gevallen heeft dit een uitstekend effect. Zo wordt je openstaande factuur alsnog voldaan. Eind goed, al goed!
Benieuwd wat een incassobureau voor u kan betekenen?
Schakel een incassobureau niet te laat in! Neem contact op en ontvang vrijblijvend advies en inzicht in de eventuele kosten.
FAQ – meest gestelde vragen
Als een betalingsherinnering niets oplevert en ook nabellen niet helpt, kun je een incassobureau inschakelen. Deze partij kan het vorderen van jouw openstaande factuur van je overnemen. Vaak heeft dat snel het gewenste effect.
Stel factureren niet uit en biedt betaalgemak door bijvoorbeeld iDEAL toe te voegen. Check ook of de betaaltermijn duidelijk vermeld staat. En: onderneem direct actie als de betaaltermijn verstreken is.
Bronnen
- https://mtsprout.nl/startups-scaleups/10-tips-om-je-klanten-sneller-te-laten-betalen
- https://www.snelstart.nl/blog/4-manieren-om-klanten-sneller-te-laten-betalen
Gerelateerde items
Een incassobureau
Incassobureau; het woord alleen al doet veel mensen huiveren. Maar is dat wel terecht? Er bestaan veel misverstanden over het…
Wanneer het incassobureau inschakelen?
Alles op z’n tijd. Dat geldt ook voor het inschakelen van een incassobureau. Want wanneer moet je nu eigenlijk professionele…
Incassobureau procedure
Een incassobureau int bedragen die nog niet betaald zijn. Zoals achterstallige huur, een openstaande factuur of onbetaalde alimentatie. De incassobureau…
Eerste Hulp Bij Onbetaalde facturen
Iedere ondernemer krijgt er vroeg of laat mee te maken: een onbetaalde factuur. Wat doe je als een klant de…
Huurincasso: achterstallige huur invorderen met incassobureau
Je verhuurt een woning of kantoor-/bedrijfsruimte, maar de huurder houdt zich niet aan de betaaltermijn. Lastig, want achterstallige huur invorderen…
Niet-terugbetaalde lening terugvorderen
Geld uitlenen aan iemand; meestal gaat dat goed. Maar het gebeurt ook regelmatig dat een onderhandse lening niet terugbetaald wordt….