Incassokosten: altijd betalen?

Incassokosten_altijd_betalen

Als een schuldeiser een incassobureau inschakelt, kost dat geld. Die incassokosten worden doorberekend aan de schuldenaar. Maar dat mag niet zomaar en ook niet altijd. En ook aan de hoogte van de incassokosten zijn wettelijke grenzen gesteld. Incassokosten altijd betalen is dus niet verstandig: check eerst of de kosten kloppen! Veertiendagenbrief Een incassobureau is verplicht om eerst een veertiendagenbrief te sturen; een betalingsherinnering waarin vermeld wordt dat de schuldenaar twee weken de tijd heeft om alsnog te betalen. En dat er daarna incassokosten in rekening worden gebracht, bovenop de oorspronkelijke schuld. Ontvangt de schuldenaar geen veertiendagenbrief of andere betalingsherinnering, dan …

Lees meer

Praktische incassotips

Incassotips

Het is de nachtmerrie van de zelfstandig ondernemer: de wanbetaler. Een klant die niet betaalt, ook niet na vele aanmaningen en een vriendelijk telefoontje. Een incassobureau inschakelen kan dan een uitstekende optie zijn, maar deze stap kost tijd, geld en energie. Voorkomen is dus beter dan genezen. Oftewel: zorg er zo goed mogelijk voor dat je klanten wél op tijd betalen. Deze incassotips kunnen daarbij helpen. Incassotip 1: check je algemene voorwaarden Een goed debiteurenbeheer begint al bij je algemene voorwaarden. Stel hierin duidelijke eisen aan betalingen van de klant. Zoals een vaste betaaltermijn. En/of een eigendomsvoorbehoud, waarin staat dat jij …

Lees meer

Een incassobureau kiezen

Incassobureau kiezen

Heb je te maken met een klant die niet betaalt? Grote kans dat je hier ’s nachts van wakker ligt, zeker als je ZZP’er bent en je nog een flink bedrag van iemand tegoed hebt. Ook particulieren bij wie iemand in het krijt staat, kunnen zich wanhopig afvragen of zij hun geld ooit nog terug zien. Een incassobureau kan uitkomst bieden, maar er zijn er zo veel… Welk incassobureau moet je kiezen? Welk incassobureau is goed? Incassobureaus schieten als paddenstoelen uit de grond. Niet verwonderlijk, want om een incassobureau te mogen beginnen, heb je geen speciale opleiding of titel nodig. …

Lees meer

Incassobureau en BKR-registratie

Incassobureau en BKR-registratie

Wie lening zegt, zegt BKR. Een negatieve registratie bij het BKR kan veel gevolgen hebben. Maar kan een incassobureau het BKR inseinen of raadplegen? In dit artikel vertellen we meer over de link tussen het incassobureau en BKR. Wat doet het BKR eigenlijk? De afkorting BKR staat voor Bureau Krediet Registratie. Hier worden kredietgegevens verzameld en beheerd. Kredietaanbieders, zoals banken, zijn verplicht om leningen die zij verstrekken te melden bij het BKR. Deze organisaties kunnen de kredietgegevens van Nederlanders ook inzien. Zo kunnen ze controleren of iemand schulden heeft en deze netjes afbetaalt. Ze gebruiken deze gegevens om te beoordelen …

Lees meer

Incassobureau: ook voor kleine bedragen?

Kleine bedragen incassobureau

Je denkt misschien dat een incassobureau alleen ingeschakeld wordt als het gaat om grote sommen geld. Dat is een misverstand. Ook bij kleinere openstaande bedragen kan een incassobureau helpen. Of dat altijd een goed besluit is, valt te bezien. Het is namelijk niet altijd rendabel. Een incassobureau op kleine bedragen zetten, is dat rendabel? Stel, jouw klant betaalt een factuur niet. Maar het gaat om een klein bedrag. Zou jij dan een incassobureau inschakelen? Dit kost immers geld, en wat als er bij de debiteur niets te halen valt? Dan ben je niet alleen een stukje omzet kwijt, maar draai …

Lees meer