No cure no pay incassobureaus

Als je zelfstandig ondernemer bent, werk je over het algemeen als een soort duizendpoot. Ga maar na: je bent niet alleen bezig met je vak, maar investeert ook tijd en aandacht aan het binnenhalen van nieuwe opdrachten, het opbouwen en in stand houden van goede relaties, netwerken, facturatie en de boekhouding. Dan zit je niet te wachten op klanten die niet betalen. Toch krijgt vrijwel iedere ondernemer hier weleens mee te maken. Na het sturen van een of meerdere betalingsherinneringen, wordt het dan toch tijd om een incassobureau in de arm te nemen. Een moeilijke stap, want ook een incassobureau kost uiteraard geld en die kosten kunnen behoorlijk oplopen. Wel is het zo, dat deze kosten over het algemeen weer verhaald kunnen worden op de debiteur, oftewel op diegene die er de oorzaak van is dat je een incassobureau moet inschakelen. Maar als er bij de debiteur niets te halen valt, draai je alsnog zelf op voor de kosten van de incasso. No cure no pay incassobureaus daarentegen werken anders.

Op basis van no cure no pay

No cure no pay incassobureausDe term “no cure, no pay” is bij de meeste mensen wel bekend. Ook in het geval van een incassobureau, betekent de term precies wat het aangeeft: als er niets te innen valt, hoef je ook geen rekening van het incassobureau te verwachten. Bij een incassobureau dat werkt op basis van no cure no pay, wordt provisie berekend over de incasso. Je betaalt dus een gedeelte van het geïncasseerde bedrag aan het incassobureau. Nu begrijp je ook waarom wanbetalers voor incassokosten worden gesteld: anders zou de eisende partij (diegene die het incassobureau inschakelt) uiteindelijk een gedeelte van de geïncasseerde vordering moeten afdragen aan het incassobureau, en dus netto minder overhouden dan het bedrag van de oorspronkelijke vordering.

Hoogte van de provisie

De hoogte en de voorwaarden van de provisie kan tussen incassobureaus onderling nogal wat verschillen. Om toch een kleine indicatie te geven: een provisie van 7,5% wordt vaak genoemd. Valt er bij de debiteur niets te halen, dan betaal je dus ook geen provisiekosten. Wel kunnen dossierkosten in rekening worden gebracht. Dit is veelal een bedrag rond de 35 euro.

Pas op met gerechtelijke procedures

No cure, no pay geldt in de regel alleen voor het minnelijke traject: het aanschrijven en aanmanen van de debiteur dus. Blijft betaling uit en wil je een gerechtelijke procedure starten, vraag dan eerst naar de voorwaarden van het incassobureau. Veel incassobureaus die op basis van no cure, no pay werken, verhalen de kosten van een gerechtelijke procedure in principe op de debiteur, maar als er niets te halen valt uiteindelijk op diegene die het incassobureau in de arm genomen heeft.


Incassobureau nodig? Vraag vrijblijvend een offerte op!

Schakel een incassobureau niet te laat in, vraag nu vrijblijvend een offerte op. Advies nodig? Vul dan dit formulier in.

OFFERTE AANVRAGEN >