Niet-terugbetaalde lening terugvorderen

Geld uitlenen aan iemand; meestal gaat dat goed. Maar het gebeurt ook regelmatig dat een onderhandse lening niet terugbetaald wordt. Wat doe je dan? Een niet-terugbetaalde lening leidt al snel tot ruzie. Soms lopen de zaken zo uit de hand dat er drastische stappen nodig zijn. Een incassobureau kan in dat geval helpen.

Niet-terugbetaalde lening terugvorderen

Wat is een onderhandse lening?

Een onderhandse lening betekent dat je geld uitleent aan een iemand zonder dat er een officiële financiële instelling (zoals een bank) aan te pas komt. Die ‘iemand’ kan bijvoorbeeld een vriend zijn of een familielid. Dan gaat het om een particuliere onderhandse lening. Leen je geld uit aan een bedrijf, dan gaat het om een zakelijke onderhandse lening.

Bij het (uit)lenen van geld maak je meestal afspraken. Over de grootte van het bedrag, of er rente bijkomt en wanneer het geld moet worden terugbetaald. Vooral bij zakelijke onderhandse leningen staan de afspraken meestal op papier.

Gaat het om een particuliere onderhandse lening, dan is de setting vaak informeler. Jullie hebben bijvoorbeeld appcontact gehad waarin de afspraken zijn gemaakt. Of een krabbeltje gezet op de achterkant van een bierviltje. Maar het kan ook gewoon mondeling zijn afgesproken. ‘Mijn auto moet naar de garage, kan ik misschien vijfhonderd euro van je lenen? Ik betaal het je volgende maand terug.’ ‘Tuurlijk, geen probleem!’

“Hoezo, ‘geld geleend’, waar heb je het over”?

Allemaal leuk en aardig, maar wat doe je als je vriend, ex-vrouw, broer of collega het geld niet op tijd teruggeeft? Of, erger nog, als hij of zij beweert dat er helemaal geen sprake is van een lening? Als het om een paar tientjes gaat, is dat natuurlijk niet zo’n probleem. Dat wordt anders als je op die manier ineens honderden of misschien wel duizenden euro’s kwijt bent.

Natuurlijk heb je zelf al verschillende keren geprobeerd om je geleende geld terug te krijgen. Je hebt gebeld, gemaild, het netjes gevraagd, bent boos geworden. Heeft dit allemaal niet geholpen, dan is het tijd voor professionele hulp. Je kunt er dan voor kiezen om een incassobureau in de arm te nemen. Het incassobureau helpt je om het geleende geld terug te vorderen. In de meeste gevallen wordt het bedrag dan alsnog zonder morren overgemaakt. Maar hoe werkt het terugvorderen van geleend geld eigenlijk?

Geleend geld terugvorderen met een incassobureau

Het incassobureau gaat bij een niet-terugbetaalde lening volgens een stappenplan te werk:

  • Allereerst wordt er gekeken of er afspraken zijn gemaakt en wat daarvan vastligt. Dat is belangrijk, want vastgelegde afspraken tellen natuurlijk als bewijsmateriaal. In het geval van een zakelijke lening heb je meestal wel een overeenkomst liggen, of zijn de afspraken soms zelfs vastgelegd bij een notaris. Gaat het om een particuliere lening, dan kun je waarschijnlijk terugvallen op appjes of e-mails die over de lening gaan.
  • Het incassobureau start een pre-incassotraject. Dat houdt in dat het bureau contact opneemt met de schuldenaar voor een laatste waarschuwing: het bedrag moet voor een bepaalde datum zijn terugbetaald. Bij een terugbetaling binnen deze termijn worden er nog geen incassokosten gerekend. Dit heet een ‘14-dagenbrief’. Blijkt dat de schuldenaar het bedrag niet in één keer kan terugbetalen? Dan stelt het incassobureau een terugbetalingsregeling in termijnen voor.
  • Blijft de betaling uit, dan zal een incassobureau het minnelijke traject inzetten. De schuldenaar wordt dan per (aangetekende) brief, telefoon, sms en e-mail verzocht om te betalen. Dit keer worden ook incassokosten in rekening gebracht.
  • Heeft deze werkwijze geen effect, dan is het tijd voor een meer drastische aanpak: een gerechtelijke incasso. Dat betekent dat de rechter en een gerechtsdeurwaarder worden ingeschakeld. In het uiterste geval kan er dan beslag worden gelegd op de goederen, bankrekening en zelfs de woning van de schuldenaar.

Meerwaarde van een incassobureau

Niemand heeft zin in gedoe als het gaat om een niet-terugbetaalde lening. Juist daarom is het inschakelen van een incassobureau een goede zet.

Het grote voordeel: je hoeft niet zelf steeds achter je uitgeleende geld aan. Dat is vooral praktisch op het moment dat er voor een betalingsregeling in termijnen wordt gekozen. Het incassobureau houdt in de gaten of de schuldenaar zich aan die afspraak houdt. En spoort hem of haar zo nodig aan om het (maand)bedrag tijdig of alsnog over te maken.

Nog een pluspunt: het incassobureau weet alles over de wetgeving en regels. Handig in het geval van een gecompliceerde situatie, bijvoorbeeld als er onduidelijkheid is over rente. Of als het gaat om een mondelinge overeenkomst. Het bedrijf heeft bovendien nauw contact met deurwaarders en andere gerechtelijke instanties. Daar hoef jij dus zelf niet achteraan.

Het incassobureau functioneert daarnaast als mediator; het bureau communiceert met de schuldenaar; niet jij. Dat scheelt een hoop stress en ruzie. Bovendien voorkom je op die manier dat je de (zakelijke) relatie niet nog verder beschadigt. Met een incassotraject wordt de kans op een goede afloop een stuk groter. Zo kun je deze vervelende periode snel achter je laten.

Meer weten over het inschakelen van een incassobureau bij een niet-terugbetaalde lening? Vul het formulier in voor vrijblijvend advies.


Benieuwd wat een incassobureau voor u kan betekenen?

Schakel een incassobureau niet te laat in! Neem contact op en ontvang vrijblijvend advies en inzicht in de eventuele kosten.


FAQ – meest gestelde vragen

Een incassobureau kan helpen bij een niet-terugbetaalde lening. Ook als het om een particuliere lening gaat. Vaak is een officiële aanmaning al genoeg om je geld alsnog te terug te krijgen. Helpt dit niet, dan kan het incassobureau een deurwaarder inschakelen.

Alles geprobeerd om je geleende geld terug te krijgen? Dan is het tijd voor het serieuze werk. Een incassobureau kan helpen om geleend geld terug te vorderen. Zowel bij zakelijke als bij particuliere onderhandse leningen. Met een incassobureau als mediator krijg je je geld sneller terug.

Bronnen

  • https://de-incassoprofessionals.nl/diensten-incassobureau-de-incassoprofessionals-in-amsterdam/
  • https://www.wetrecht.nl/geleend-geld-terugvorderen/

Gerelateerde items

Een incassobureau

Een incassobureau

Incassobureau; het woord alleen al doet veel mensen huiveren. Maar is dat wel terecht? Er bestaan veel misverstanden over het…

Lees meer
Procedure Incassobureau

Incassobureau procedure

Een incassobureau int bedragen die nog niet betaald zijn. Zoals achterstallige huur, een openstaande factuur of onbetaalde alimentatie. De incassobureau…

Lees meer