Kosten incassobureau

Een incassobureau is geen liefdadigheidsinstelling. En dus brengt de incassospecialist ook gewoon kosten in rekening. Maar wie moet die betalen? Veel mensen denken dat de schuldenaar altijd alle kosten voorgeschoteld krijgt. Dat is niet zo. Vaak zijn er ook kosten aan verbonden voor de opdrachtgever. In dit artikel zetten we alle feiten over de incassokosten eens duidelijk op een rij.

Kosten incassobureau

Wat kost een incassobureau

Het incassobureau stuurt aanmaningen en voert zo nodig andere maatregelen uit om openstaande facturen, achterstallige huur, verschuldigde alimentatie of andere bedragen alsnog betaald te krijgen. Daar gaan heel wat uren inzitten. Die tijd brengt het incassobureau in rekening; de zogenaamde incassokosten. Dit is een wettelijk vastgesteld bedrag dat in principe betaald moet worden door de schuldenaar.

Maar wat als de schuldenaar niet kán betalen? Dan kunnen incassobureaus deze wettelijke kosten in rekening bij de opdrachtgever brengen. Dit is afhankelijk van hun algemene voorwaarden. Neem deze dus altijd kritisch door.

Bijkomende kosten

Naast het tarief van het incassobureau, krijg je in een incassotraject te maken met bijkomende kosten. Dat zijn bijvoorbeeld:

 • Rente over het openstaande bedrag;
 • Eventuele btw over de incassokosten;
 • Gerechtelijke kosten: de kosten voor het inschakelen van een advocaat, het aanspannen van een procedure en het inschakelen van een deurwaarder.

Rente over het openstaande bedrag

Een schuldeiser mag rente vragen over de openstaande schuld. Hierbij gelden twee rentepercentages:

 • 2%, bij niet-handelstransacties (dit zijn overeenkomsten tussen een particulier en een bedrijf of overheidsinstantie);
 • 8%, bij handelstransacties (dit zijn overeenkomsten tussen bedrijven onderling, overheidsinstellingen onderling of tussen bedrijven en overheidsinstanties).

Over de incassokosten mag geen rente berekend worden.

Wel of geen btw bovenop de incassokosten?

Over de incassokosten mag ook btw in rekening worden gebracht. Maar dit mag alleen in de volgende situatie:

 • de schuldeiser heeft het invorderen van de schuld overgedragen aan een incassobureau of aan een deurwaarder;

  én
 • de schuldeiser is niet BTW-plichtig. Daardoor kan de schuldeiser de verschuldigde btw aan het incassobureau of deurwaarder niet verrekenen.

Schuldeisers die btw over de incassokosten in rekening mogen brengen, zijn bijvoorbeeld particulieren, verhuurders, banken en verzekeraars, onderwijsinstellingen, medische beroepen en overheidsinstellingen. Al deze personen/instanties zijn namelijk niet btw-plichtig.

Kosten voor gerechtelijke procedure

Als de schuldenaar na diverse aanmaningen nog niet betaalt, kan de schuldeiser een gerechtelijke procedure in gang zetten. Daarbij worden een advocaat, rechter en deurwaarder betrokken. Ook hier zijn kosten aan verbonden.

Wie betaalt het incassobureau?

De incassokosten worden in principe bij de schuldenaar op het bord gelegd. Maar dat mag niet onbeperkt. Er zijn wettelijk maximale incassokosten vastgelegd, gebaseerd op het bedrag van de openstaande rekening die de schuldenaar nog moet betalen.

Bedrag openstaande rekeningMaximale incassokosten
Over de eerste € 2.50015%
Over de volgende € 2.50010%
Over de volgende € 5.0005%
Over de volgende € 190.0001%
Boven € 200.0000,5%

Kost het invorderen van het openstaande bedrag meer dan er maximaal doorberekend mag worden? Dan betaalt de schuldeiser het resterende bedrag zelf. Goed om dat in gedachten te houden, mocht je een dure rechtszaak willen beginnen!

De schuldeiser mag bovendien alleen zogenaamde ‘verhaalbare wettelijke incassokosten’ doorberekenen aan de schuldenaar. Daaronder vallen:

 • De kosten voor het aanmanen door het incassobureau;
 • De rente over het openstaande bedrag;
 • De kosten voor een eventuele gerechtelijke procedure;
 • Eventuele btw.

Incassobureaus brengen echter vaak ook aanvullende kosten in rekening. Bijvoorbeeld provisie, dossierkosten of administratiekosten. Deze bedragen zijn niet verhaalbaar en komen dus voor rekening van de opdrachtgever (dus de schuldeiser) zelf.

No Cure No Pay incassobureaus

Veel incassobureaus opereren onder de noemer ‘no cure no pay’. De opdrachtgever hoeft dan niets te betalen als het invorderen van het openstaande bedrag niet lukt. Dat klinkt mooi, maar heeft wel een keerzijde: als het invorderen van het bedrag wél lukt, krijgt het incassobureau daarvan een bepaald percentage. Je betaalt dan dus gewoon alsnog. En vaak is dat bedrag ook nog aan de hoge kant. ‘No Cure No Pay’ betekent dus eigenlijk ‘Cure = Pay’.

Bovendien is No Cure No Pay een financieel risico als je afziet van de zaak en het dossier wilt laten sluiten. De incassobureaus kunnen dan extra kosten in rekening brengen, en die zijn meestal fors. Bij grote vorderingszaken spreekt men daarom vaak van het ‘gijzelen van de vordering’, aangezien het No Cure No Pay-incassobureau een grote som geld krijgt bij vrijwillige sluiting. De regels voor vrijwillige sluiting staan genoemd in de Algemene Voorwaarden van het bureau; ook wat dat betreft is het dus verstandig om goed de kleine lettertjes te lezen.

Welk incassobureau is goed?

Iedereen mag een incassobureau beginnen. Dit beroep is niet wettelijk beschermd. Daardoor is er in de afgelopen jaren nogal wat wildgroei ontstaan. De overheid probeert hier nu maatregelen tegen te treffen. De uitvoering daarvan kan echter nog wel even duren. Ga dus niet klakkeloos met ieder bureau in zee, maar doe eerst onderzoek. Check reviews van andere klanten, informeer naar de voorwaarden en vraag offertes aan.

Het loont echt de moeite om de kosten en de Algemene Voorwaarden van een aantal bureaus te vergelijken. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.


Benieuwd wat een incassobureau voor u kan betekenen?

Schakel een incassobureau niet te laat in! Neem contact op en ontvang vrijblijvend advies en inzicht in de eventuele kosten.


FAQ – meest gestelde vragen

Dat is een misverstand. No Cure No Pay betekent helaas niet dat je als opdrachtgever niets betaalt. Ook niet als je de zaak niet wint of het geld niet terugkrijgt omdat de schuldenaar simpelweg niet kan betalen. Laat je dus goed informeren voordat je aan een No Cure No Pay incassotraject begint.

Allebei. Hoewel veel mensen denken dat de schuldenaar alle incassokosten moet betalen, zijn er vaak ook kosten voor de opdrachtgever (schuldeiser). Niet alle kosten mogen namelijk doorbelast worden aan de schuldenaar.

Bronnen

 • https://ondernemersplein.kvk.nl/stappenplan-klant-betaalt-factuur-niet/
 • https://www.wetrecht.nl/klant-wil-niet-betalen-wat-nu/

Gerelateerde items

Een incassobureau

Een incassobureau

Incassobureau; het woord alleen al doet veel mensen huiveren. Maar is dat wel terecht? Er bestaan veel misverstanden over het…

Lees meer
Procedure Incassobureau

Incassobureau procedure

Een incassobureau int bedragen die nog niet betaald zijn. Zoals achterstallige huur, een openstaande factuur of onbetaalde alimentatie. De incassobureau…

Lees meer