Incassokosten: altijd betalen?

Als een schuldeiser een incassobureau inschakelt, kost dat geld. Die incassokosten worden doorberekend aan de schuldenaar. Maar dat mag niet zomaar en ook niet altijd. En ook aan de hoogte van de incassokosten zijn wettelijke grenzen gesteld. Incassokosten altijd betalen is dus niet verstandig: check eerst of de kosten kloppen!

Incassokosten_altijd_betalen

Veertiendagenbrief

Een incassobureau is verplicht om eerst een veertiendagenbrief te sturen; een betalingsherinnering waarin vermeld wordt dat de schuldenaar twee weken de tijd heeft om alsnog te betalen. En dat er daarna incassokosten in rekening worden gebracht, bovenop de oorspronkelijke schuld.

Ontvangt de schuldenaar geen veertiendagenbrief of andere betalingsherinnering, dan mogen er ook geen incassokosten in rekening worden gebracht. Incassokosten betalen is dan dus niet nodig.

Hoeveel incassokosten betalen?

Sinds 2012 zijn er wettelijke regels voor het bedrag dat aan incassokosten mag worden gerekend. Zo is de schuldenaar beter beschermd tegen te hoge incassokosten. De regeling houdt in dat de schuldeiser een maximaal percentage mag berekenen. Die percentages zijn als volgt vastgesteld:

  • Over de eerste 2.500 euro: 15%
  • Over de volgende 2.500 euro: 10%;
  • Over de volgende 5.000 euro: 5%
  • Over de volgende 190.000 euro: 1%;
  • Over het bedrag daarboven: 0,5% (met een maximum van 6.775 euro)

In totaal kunnen de maximale incassokosten dus oplopen tot 6775 euro.

Er is ook een wettelijk minimumbedrag voor incassokosten. Dit is vastgesteld op 40 euro. Bijvoorbeeld bij een rekening van 100 euro zijn de incassokosten 40 euro, ook al is dit hoger dan 15%.

Voorbeeld uitrekenen incassobedrag

Misschien is het handig om een voorbeeld te geven. Stel: de hoofdsom van de vordering is 3000 euro. Over de eerste 2500 euro mogen 15% incassokosten berekend worden. Het resterende bedrag (500 euro) valt in de volgende categorie. Hierover wordt dus geen 15% incassokosten berekend, maar ‘slechts’ 10%. De totale incassokosten komen dus op (15% van 2500 en 10% van 500 =) 425 euro.

Onterechte incassokosten

Onterechte incassokosten zijn kosten die onnodig gemaakt zijn en vervolgens in rekening worden gebracht. Bijvoorbeeld:

  • Administratiekosten, overheadkosten, of andere kosten die het incassobureau heeft gemaakt. Deze vallen niet onder incassokosten en mogen niet gerekend worden;
  • Onjuiste incassokosten, zoals een percentage over het hele bedrag, terwijl er al een deel van dat bedrag op tijd betaald is;
  • Incassokosten voor verjaarde rekeningen.

Heb je een vordering ontvangen namens een incassobureau en ben je het niet eens met de hoogte van de in rekening gebrachte incassokosten? Wacht dan met het betalen van de incassokosten en neem zo snel mogelijk contact op met het incassobureau.  Het is verstandig om je bezwaren op schrift te stellen en deze aangetekend aan het incassobureau te sturen.

Heb je vragen over wel of niet incassokosten betalen, neem dan gerust contact op. We helpen graag!


Benieuwd wat een incassobureau voor u kan betekenen?

Schakel een incassobureau niet te laat in! Neem contact op en ontvang vrijblijvend advies en inzicht in de eventuele kosten.


FAQ – meest gestelde vragen

Nee, een verjaarde rekening hoeft niet betaald te worden. Er kunnen dus ook geen incassokosten gerekend worden.

Incassokosten zijn de kosten die het incassobureau mag rekenen voor de uitgevoerde service (het aanmanen, contact opnemen met de schuldenaar, etc.). Andere kosten, zoals administratiekosten, mogen niet opgevoerd worden als incassokosten.

Bronnen

  • https://www.consuwijzer.nl/rekeningen-en-incassoprocedures/betaal-incasso-alleen-als-het-klopt
  • https://www.juridischloket.nl/schulden-en-incasso/incasso-en-betalingsachterstand/incassokosten/

Gerelateerde items

Een incassobureau

Een incassobureau

Incassobureau; het woord alleen al doet veel mensen huiveren. Maar is dat wel terecht? Er bestaan veel misverstanden over het…

Lees meer
Procedure Incassobureau

Incassobureau procedure

Een incassobureau int bedragen die nog niet betaald zijn. Zoals achterstallige huur, een openstaande factuur of onbetaalde alimentatie. De incassobureau…

Lees meer