Een incassobureau int bedragen die nog niet betaald zijn. Zoals achterstallige huur, een openstaande factuur of onbetaalde alimentatie. De incassobureau procedure verloopt volgens een vast stappenplan, dat grofweg bestaat uit twee delen: een minnelijk incassotraject en een gerechtelijke procedure. In dit artikel leggen we uit hoe de gehele incassobureau procedure eruitziet.

Minnelijk traject
De incassobureau procedure begint met het minnelijke traject. Dit wordt ook wel het buitengerechtelijke incassotraject genoemd. Minnelijk is een ander (beetje ouderwets) woord voor ‘vriendelijk’. Eigenlijk houdt dit in dat er in dit stadium nog geen rechter aan de zaak te pas komt. De zaak is in principe onderling op te lossen. Het incassobureau helpt hierbij.
Tijdens het minnelijke traject stuurt het incassobureau aanmaningen: brieven of e-mails waarin de schuldenaar gevraagd wordt om het bedrag alsnog snel te betalen. Ook kan een medewerker van het incassobureau bellen met of een bezoek brengen aan de schuldenaar. In een persoonlijk gesprek probeert de incassomedewerker te achterhalen welke problemen er zijn rondom het betalen.
Het incassobureau heeft in eerste instantie dus vooral een bemiddelende rol. Zo kan het bureau eventueel een betalingsregeling opstellen als de schuldenaar het bedrag niet in een keer kan betalen. Of een gesprek tussen de twee partijen tot stand brengen waardoor eventuele misverstanden uit de weg worden geruimd.
Gerechtelijke procedure
Als het minnelijke traject in de incassobureau procedure niets oplevert, kan de schuldeiser overgaan tot een gerechtelijke procedure. In dit stadium wordt er dus wel een rechter bij de zaak betrokken. Als schuldeiser heb je dan ook een advocaat nodig die de benodigde officiële documenten opstelt. Het incassobureau kan deze stap begeleiden. Bijvoorbeeld door contact te leggen met een advocaat en een rechter. Of door de voorgeschiedenis van de zaak aan de advocaat over te dragen.
Bij een gerechtelijke procedure wordt de schuldenaar gedagvaard. Dit betekent dat hij of zij voor de rechter moet komen. De rechter zal dan een uitspraak doen over de zaak. Vaak stelt de rechter de schuldeiser in het gelijk: de schuldenaar moet het geld alsnog betalen. Als dat niet vanzelf gaat, kan een deurwaarder worden ingeschakeld. Deze partij kan het geld opeisen. Bijvoorbeeld door beslag te leggen op het inkomen of bezittingen van de schuldenaar. We noemen dit ook wel de executiefase.
Wanneer een gerechtelijke procedure starten?
Een gerechtelijke procedure kost tijd en geld. En niet alle kosten van de incassobureau procedure en gerechtelijke procedure kunnen op de schuldeiser verhaald worden. Het is dus alleen zinvol om dit traject te starten als het om een behoorlijk geldbedrag gaat. Een incassobureau kan goed inschatten of het de moeite (en het geld) waard is om deze stap te nemen.
Meer weten over de incassobureau procedure om je geld terug te krijgen? Vul het formulier in en ontvang persoonlijk, vrijblijvend advies.
Benieuwd wat een incassobureau voor u kan betekenen?
Schakel een incassobureau niet te laat in! Neem contact op en ontvang vrijblijvend advies en inzicht in de eventuele kosten.
FAQ – meest gestelde vragen
Een incassobureau brengt kosten in rekening. Die mogen niet allemaal worden doorberekend aan de schuldenaar. Laat je van te voren dus goed voorlichten over de kosten voor de incassodiensten.
Bedrijven mogen bij zakelijke klanten een incassobureau procedure beginnen zodra de betaaltermijn is verlopen. Als een particulier (consument) niet betaalt, mag je pas een incassobureau inschakelen nadat er verschillende aanmaningen en een ‘veertiendagenbrief’ is gestuurd.
Bronnen
- https://de-incassoprofessionals.nl/diensten-incassobureau-de-incassoprofessionals-in-amsterdam/
Gerelateerde items
Een incassobureau
Incassobureau; het woord alleen al doet veel mensen huiveren. Maar is dat wel terecht? Er bestaan veel misverstanden over het…
Wanneer het incassobureau inschakelen?
Alles op z’n tijd. Dat geldt ook voor het inschakelen van een incassobureau. Want wanneer moet je nu eigenlijk professionele…
Eerste Hulp Bij Onbetaalde facturen
Iedere ondernemer krijgt er vroeg of laat mee te maken: een onbetaalde factuur. Wat doe je als een klant de…
Huurincasso: achterstallige huur invorderen met incassobureau
Je verhuurt een woning of kantoor-/bedrijfsruimte, maar de huurder houdt zich niet aan de betaaltermijn. Lastig, want achterstallige huur invorderen…
Niet-terugbetaalde lening terugvorderen
Geld uitlenen aan iemand; meestal gaat dat goed. Maar het gebeurt ook regelmatig dat een onderhandse lening niet terugbetaald wordt….
Alimentatie via een incassobureau
Helaas, jullie gaan uit elkaar. Dat heeft veel gevolgen, en niet alleen op het emotionele vlak. Ook financieel verandert er…