Incassobureau: ook voor kleine bedragen?

Je denkt misschien dat een incassobureau alleen ingeschakeld wordt als het gaat om grote sommen geld. Dat is een misverstand. Ook bij kleinere openstaande bedragen kan een incassobureau helpen. Of dat altijd een goed besluit is, valt te bezien. Het is namelijk niet altijd rendabel.

Kleine bedragen incassobureau

Een incassobureau op kleine bedragen zetten, is dat rendabel?

Stel, jouw klant betaalt een factuur niet. Maar het gaat om een klein bedrag. Zou jij dan een incassobureau inschakelen? Dit kost immers geld, en wat als er bij de debiteur niets te halen valt? Dan ben je niet alleen een stukje omzet kwijt, maar draai je ook nog eens op voor de kosten van het incassobureau. Veel ondernemers, vooral ZZP’ers, vinden dit een te groot risico. Ze laten de vordering op dat moment maar voor wat ‘ie is.

Met de komst van de no cure no pay-formule is hierin verandering gekomen. Bij no cure no paydraai je niet op voor de incassokosten als er niets te halen valt bij de debiteur. Vergeet echter niet dat een No Cure No Pay-bureau wél kosten berekent als de debiteur alsnog betaalt. En die kun je meestal niet allemaal doorschuiven naar de debiteur. Vooral als je om een kleine onbetaalde rekening een juridisch traject ingaat, wegen de kosten niet op tegen de baten. Een ervaren incassobureau zal dit dan ook altijd afraden.

‘Niet belonen voor slecht bedrag’

Er zijn heel wat bedrijven die er toch voor kiezen om een incassotraject op een kleine openstaande factuur te zetten. De belangrijkste reden hiervoor is voor de hand liggend: vele kleine bedragen maken uiteindelijk één groot bedrag. Verder is het voor veel schuldeisers een principekwestie: ze willen hun wanbetalende klant niet belonen voor hun slechte gedrag. Ze laten het er dus niet bij zitten.

Wettelijk gezien mag je voor iedere openstaande factuur een incassobureau inschakelen. Er is geen minimumbedrag. Ook particulieren kunnen voor kleine bedragen een incassobureau inschakelen, bijvoorbeeld bij achterstallige huur, niet-betaalde alimentatie of een lening die maar niet terugbetaald wordt.

Of dit rendabel is, hangt af van de hoogte van het bedrag en de situatie. Voor een paar tientjes is een incassotraject misschien niet altijd de beste oplossing. Gaat het om honderden euro’s, dan juist weer wel. Wil je zeker weten of een incassotraject zinvol is, praat dan eens met een goede incassoprofessional. Hij of zij kan goed adviseren wat te doen bij een klein openstaand bedrag.


Benieuwd wat een incassobureau voor u kan betekenen?

Schakel een incassobureau niet te laat in! Neem contact op en ontvang vrijblijvend advies en inzicht in de eventuele kosten.


FAQ – meest gestelde vragen

Er is geen minimumbedrag voor het inschakelen van een incassobureau. In principe kan dat dus ook voor een openstaande factuur van een paar tientjes. De vraag is wel of je er financieel gezien veel mee opschiet.

Ook particulieren kunnen een incassobureau in de arm nemen. Bijvoorbeeld voor een niet-terugbetaalde lening of achterstallige huur.

Bronnen

  • https://www.ondernemeneninternet.nl/incassobureau/

Gerelateerde items

Een incassobureau

Een incassobureau

Incassobureau; het woord alleen al doet veel mensen huiveren. Maar is dat wel terecht? Er bestaan veel misverstanden over het…

Lees meer
Procedure Incassobureau

Incassobureau procedure

Een incassobureau int bedragen die nog niet betaald zijn. Zoals achterstallige huur, een openstaande factuur of onbetaalde alimentatie. De incassobureau…

Lees meer