Incassobureau inschakelen voor particulieren

Incassobureau voor particulierenIn tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het inschakelen van een incassobureau niet voorbehouden aan bedrijven en instellingen. Ook particulieren kunnen gebruikmaken van de diensten van een incassobureau. Natuurlijk moet je dan wel zorgen dat je goed beslagen ten ijs komt. Je kan dus niet naar een incassobureau stappen met de mededeling: “Ik heb geld geleend aan een vriend van mij, en nu betaalt hij het niet terug! Niet dat we duidelijk hebben afgesproken wanneer hij het terugbetaalt en in welke termijnen, maar goed.. Iets op schrift gezet? Dat hebben we niet, het ging tenslotte om een vriend van mij.” Er is geen zichzelf respecterend incassobureau dat zich met een dergelijke zaak gaat bezighouden.

Situaties waarin je als particulier een incassobureau nodig hebt

Als particulier een incassobureau inschakelen, het komt vaker voor dan je denkt. Ook als privé persoon zijn er legio situaties te bedenken waarin je nog geld van iemand tegoed hebt. Een bekend voorbeeld hierbij is de particuliere verhuur. In een tijd waarin je weinig rente op je spaargeld krijgt, zijn er steeds meer mensen die hun toevlucht zoeken in het aankopen van vastgoed. Een huis behoudt immers vaak z’n waarde of wordt zelfs mettertijd alleen maar méér waard, terwijl je ondertussen aantrekkelijke inkomsten kunt verkrijgen uit de verhuur van dit pand. Maar wat als op een kwade dag de huur niet meer betaald wordt? Dan kan het inschakelen van een incassobureau als particulier een goede manier zijn om te zorgen dat je je geld alsnog ontvangt.

Ook in geval van een niet terugbetaalde lening aan een vriend of familielid kan je als particulier een incassobureau in de arm nemen. Het is echter wel belangrijk dat je documenten en bewijsstukken kunt overleggen alvorens er tot incasso wordt overgegaan: een contract (liefst opgemaakt bij een notaris) inclusief afspraken over de aflossing bijvoorbeeld. Ook brieven, e-mails en andere bewijsstukken waarmee je kunt aantonen dat je om je geld gevraagd hebt, zijn handig om bij het incassobureau te overleggen.

Wanneer kan je als particulier een incassobureau inschakelen?

Dossier opbouwenIn principe kan je als particulier op dezelfde voorwaarden een incassobureau inschakelen als een bedrijf of instelling. Dit betekent, dat je de vordering moet kunnen aantonen cq onderbouwen. Mondelinge afspraken zijn niet aantoonbaar en dus ook niet handig om te gebruiken om een incassotraject op te starten. Met alleen een mondelinge afspraak kan je je dan ook flink in de vingers snijden. Heb je daarentegen papieren waarmee je kan aantonen dat je een vordering hebt, dan sta je al een heel stuk sterker. Eigenlijk geldt voor iedereen (particulier of bedrijf) dat je een goed dossier moet opbouwen alvorens naar een incassobureau te kunnen stappen. Sla alle documenten die te maken hebben met de schuld (overeenkomsten, aanmaningen, e-mail en reguliere post) op en bewaar deze in een aparte map.

Kan je je vordering goed onderbouwen, wacht dan niet te lang en schakel vandaag nog een incassobureau in. Hieronder kan je geheel vrijblijvend een offerte opvragen.

Gratis en zonder enige verplichting een offerte!

Als particulier een incassobureau op een bedrijf of instelling afsturen

Heb je als particulier te maken met een bedrijf of instelling die/dat zijn financiële verplichtingen niet nakomt (bijvoorbeeld het niet terugbetalen van borg), dan moet je je afvragen of een gang naar een incassobureau de moeite loont. Malafide bedrijven of instellingen zullen niet snel onder de indruk zijn van een dreigende brief van een incassobureau, omdat zij ook wel weten dat een incassobureau feitelijk niet veel anders kan dan dreigende brieven sturen. Je kan je dan beter afvragen of je de tijd en moeite wilt nemen om een advocaat in te schakelen.


Incassobureau nodig? Vraag vrijblijvend een offerte op!

Schakel een incassobureau niet te laat in, vraag nu vrijblijvend een offerte op. Advies nodig? Vul dan dit formulier in.

OFFERTE AANVRAGEN >