Incassobureau en BKR-registratie

Wie lening zegt, zegt BKR. Een negatieve registratie bij het BKR kan veel gevolgen hebben. Maar kan een incassobureau het BKR inseinen of raadplegen? In dit artikel vertellen we meer over de link tussen het incassobureau en BKR.

Incassobureau en BKR-registratie

Wat doet het BKR eigenlijk?

De afkorting BKR staat voor Bureau Krediet Registratie. Hier worden kredietgegevens verzameld en beheerd. Kredietaanbieders, zoals banken, zijn verplicht om leningen die zij verstrekken te melden bij het BKR.

Deze organisaties kunnen de kredietgegevens van Nederlanders ook inzien. Zo kunnen ze controleren of iemand schulden heeft en deze netjes afbetaalt. Ze gebruiken deze gegevens om te beoordelen hoeveel geld iemand (bij) kan lenen. Dat is voor alle partijen fijn; als particulier wordt je zo beschermd tegen financiële problemen. En kredietverstrekkers hebben meer zekerheid dat hun lening wordt terugbetaald.

Welke leningen staan in het BKR?

Bij het BKR worden alleen kredieten (leningen) geregistreerd met een bedrag vanaf 250 euro en een looptijd van langer dan 1 maand. Bij zakelijke kredieten gaat het om bedragen vanaf 1000 euro waarvoor iemand persoonlijk aansprakelijk is. Onder het begrip kredieten vallen verschillende financiële regelingen, zoals:

  • Een persoonlijke lening of doorlopend krediet (ook kopen op afbetaling!);
  • Bestedingslimiet van een creditcard (bij een bedrag van meer dan 250 euro);
  • Rood mogen staan bij de bank (bij een bedrag van boven de 250 euro);
  • Private leasecontracten (alleen het financiële gedeelte, niet het bedrag dat voor service wordt gerekend);
  • Gratis mobiele telefoon bij een contract (als de telefoon meer dan 250 euro waard is. Feitelijk gaat het hier om een telefoon op afbetaling)

Niet alle leningen worden trouwens doorgegeven aan het BKR. Leningen die NIET bij het BKR worden aangemeld, zijn bijvoorbeeld:

  • Een studieschuld;
  • Een lening van vrienden of familie;
  • Een hypotheek voor een huis voor eigen gebruik, mits je niet achterloopt met het betalen van je aflossingen. (Betalingsachterstanden van meer dan 3 maanden worden wél geregistreerd bij het BKR).

Negatieve BKR-registratie

Als een geregistreerde lening niet op tijd wordt afbetaald, dan kan de kredietverstrekker dit doorgeven aan het BKR. Er wordt dan een aantekening van gemaakt in het dossier. Dat heet een ‘negatieve BKR-registratie’. Mensen met zo’n minnetje achter hun naam, kunnen minder makkelijk (of soms helemaal niet) een nieuwe lening afsluiten.

Alleen kredietverstrekkers van aangemelde leningen kunnen deze betalingsachterstand doorgeven. Als Pietje zijn lening van Ome Kees niet op tijd afbetaalt, wordt dit dus niet aan het BKR doorgespeeld. Ook betalingsachterstanden bij de Belastingdienst, energieleveranciers, woningcorporaties en zorgverzekeraars worden niet doorgegeven aan het BKR.

Maar hoe ligt de verhouding tussen een incassobureau en het BKR?

Werken incassobureau en BKR samen?

Een incassobureau wordt vaak ingezet bij niet-terugbetaalde leningen, achterstallige alimentatie, openstaande facturen en huurachterstanden. Meestal gaat het om leningen die niet bij het BKR zijn aangemeld. Veel mensen denken dat het incassobureau en het BKR samenwerken; dat het incassobureau het BKR inseint als een klant een betaalachterstand meldt. Dat is een misverstand.

Het incassobureau kan en mag geen betalingsachterstanden doorgeven aan het BKR. Het incassobureau heeft de desbetreffende lening namelijk niet verstrekt. De oorspronkelijke kredietverstrekker kan dat wel. Ook als dat bedrijf al een incassobureau heeft ingeschakeld om het geld terug te vorderen. Uiteraard kan dit alleen als het om een soort lening gaat die aangemeld wordt bij het BKR. En dat is dus niet in alle gevallen zo.

Meer weten over de relatie tussen incassobureau en BKR, of overweeg je een incassobureau in te schakelen voor een achterstallige lening? Stuur ons gerust een bericht, we helpen graag!


Benieuwd wat een incassobureau voor u kan betekenen?

Schakel een incassobureau niet te laat in! Neem contact op en ontvang vrijblijvend advies en inzicht in de eventuele kosten.


FAQ – meest gestelde vragen

Ja, dat kan. Mits de schuldeiser de lening of betaalachterstand kan registreren bij het BKR. Niet alle schulden worden namelijk bij het BKR vastgelegd.

Nee. Het incassobureau heeft geen bevoegdheid om het BKR in te lichten over betaalachterstanden.

Bronnen

  • https://www.bkr.nl/veelgestelde-vragen/registratie-bij-stichting-bkr/welke-kredieten-staan-bij-stichting-bkr-geregistreerd/

Gerelateerde items

Een incassobureau

Een incassobureau

Incassobureau; het woord alleen al doet veel mensen huiveren. Maar is dat wel terecht? Er bestaan veel misverstanden over het…

Lees meer
Procedure Incassobureau

Incassobureau procedure

Een incassobureau int bedragen die nog niet betaald zijn. Zoals achterstallige huur, een openstaande factuur of onbetaalde alimentatie. De incassobureau…

Lees meer