Huurincasso: achterstallige huur invorderen met incassobureau

Je verhuurt een woning of kantoor-/bedrijfsruimte, maar de huurder houdt zich niet aan de betaaltermijn. Lastig, want achterstallige huur invorderen is een tijdrovende en energievretende klus. Bovendien kun je zelf in financiële problemen komen als je een poos inkomsten uit huur misloopt. Een incassobureau kan het probleem oplossen. Met behulp van huurincasso wordt de huurachterstand meestal snel ingehaald.

Wanneer mag je actie ondernemen bij achterstallige huur?

Als de huurder niet op tijd betaalt, heb je al na 1 maand het recht om actie te ondernemen. Het verstandigste is om eerst eens zelf te bellen of mailen met de huurder. Je kunt dan aangeven dat er sprake is van achterstallige huur en dat je het bedrag graag zo snel mogelijk alsnog ziet verschijnen. Tip: zet een verslag van deze gesprekken op papier en/of print je e-mails uit. Op die manier leg je een dossier vast. Dat is belangrijk, mocht het zover komen dat je het huurcontract wilt laten ontbinden.

Wat als de huurder niet betaalt?

Verbetert de situatie niet, dan is het beter om de zaak over te dragen aan een professional. Een incassobureau kan dan een goede optie zijn. Deze specialisten weten alles over huurrecht en het innen van achterstallige huur. Zo hoef jij er geen tijd meer aan te verspillen. Bovendien: vreemde ogen dwingen. Een brief van een incassobureau werkt meestal zo ontzagwekkend dat de achterstallige huur alsnog direct betaald wordt. En er is nog een voordeel: als de kwestie verder wordt afgehandeld via een andere partij, is de kans een stuk groter dat jouw relatie met de huurder niet (verder) verslechtert.

Achterstallige huur terugvorderen met een incassobureau

Het incassobureau werkt snel en altijd volgens een vast stappenplan om de achterstallige huur te innen:

  • Het incassobureau stelt de wanbetalende huurder in gebreke. Dat gebeurt door middel van een officiële brief, ook wel de 14-dagenbrief genoemd. De huurder wordt daarin verzocht om de achterstallige huur binnen 14 dagen alsnog te voldoen, zonder bijkomende kosten. Als blijkt dat de huurder het bedrag niet in één keer kan betalen, kun je eventueel (in samenspraak met het incassobureau) een betalingsregeling aan de huurder voorstellen. Je bent dit als verhuurder echter niet wettelijk verplicht.
  • Blijft de betaling uit, dan zet het incassobureau het minnelijke traject in gang. Het incassobureau verzoekt de huurder dan per (aangetekende) brief, telefoon, sms en e-mail om te betalen. Dit keer worden er wel incassokosten in rekening gebracht.
  • Blijft de betaling ook nu uit, dan heb je het recht om de huurovereenkomst voortijdig op te zeggen. Daar moet echter wel een rechtbank aan te pas komen. De huurder wordt dan op het matje geroepen bij de kantonrechter. Een vervelende stap, voor alle partijen. Maar wel een noodzakelijke, als je het huurcontract voor je woon-, bedrijfs- of kantoorruimte wilt laten ontbinden en de huurder wilt laten uitzetten. Dat laatste kan overigens pas als er sprake is van minimaal 3 maanden (in sommige gevallen 2 maanden) niet-betaalde huur.

Alles over huurrecht en -plicht

Weet jij alles over de rechten en plichten van de huurder? En van jouw eigen rechten als verhuurder in het geval van achterstallige huur? Vast niet. Dit soort juridische kwesties zijn vaak ingewikkeld. Juist daarom is het inschakelen van een incassobureau een goed idee. Let er dan wel op dat je in zee gaat met een incassobureau dat gespecialiseerd is in huurrecht. Vaak hebben deze incassobureaus nauw contact met advocaten die alles over dit onderwerp weten. Zij kunnen je vakkundig bijstaan mocht het onverhoopt toch nog tot een rechtszaak komen om de huurder uit te zetten.

Het is namelijk zo dat huurders zich tijdens de rechtszitting mogen verweren. Is dat verweer steekhoudend genoeg in de ogen van de rechter, dan kan deze besluiten om het verzoek tot ontbinding van het huurcontract af te wijzen. Een goede advocaat kan hierop anticiperen.

Verhuur jij een woning, etage of kamer aan een particulier?  Of verhuur je bedrijfsruimte, een winkelpand of kantoor? Dan kan ook jij te maken krijgen met een huurachterstand die snel kan oplopen. Vul het formulier in voor vrijblijvend advies; we leggen je graag uit wat je kunt doen om de achterstallige huur zo snel mogelijk betaald te krijgen.


Benieuwd wat een incassobureau voor u kan betekenen?

Schakel een incassobureau niet te laat in! Neem contact op en ontvang vrijblijvend advies en inzicht in de eventuele kosten.


FAQ – meest gestelde vragen

Een incassobureau is niet gemachtigd om een huurder uit te zetten. Hiervoor is een gerechtelijk bevel nodig. Het incassobureau kan wel helpen met de voorgaande stappen: het minnelijke traject. Als dit niets oplevert, kan het incassobureau je in contact brengen met een goede advocaat die de gerechtelijke procedure in gang zet.

Als verhuurder heb je het recht om al na 1 maand huurachterstand een aanmaning te sturen. Die maand gaat al in op dag 1 van de maand. Huur moet namelijk een maand vooruitbetaald worden. Als de huur voor de maand januari op 1 januari nog niet binnen is, kun je dus al een aanmaning sturen.

Bronnen

  • https://www.sociaalverhaal.com/2-maanden-huurachterstand/
  • https://www.allesoverrechten.nl/artikelen/huurrecht/achterstallig-huur

Gerelateerde items

Een incassobureau

Een incassobureau

Incassobureau; het woord alleen al doet veel mensen huiveren. Maar is dat wel terecht? Er bestaan veel misverstanden over het…

Lees meer
Procedure Incassobureau

Incassobureau procedure

Een incassobureau int bedragen die nog niet betaald zijn. Zoals achterstallige huur, een openstaande factuur of onbetaalde alimentatie. De incassobureau…

Lees meer