FAQ – meest gestelde vragen

Je hebt niet elke dag te maken met een incassobureau. Logisch dat je vragen hebt over hoe het incassobureau werkt. We hebben de meestgestelde vragen (plus antwoorden) voor je op een rij gezet.

Dat is een misverstand. No Cure No Pay betekent helaas niet dat je als opdrachtgever niets betaalt. Ook niet als je de zaak niet wint of het geld niet terugkrijgt omdat de schuldenaar simpelweg niet kan betalen. Laat je dus goed informeren voordat je aan een No Cure No Pay incassotraject begint.

Wettelijk gezien mag een incassobureau niets doen totdat de betaaltermijn officieel verstreken is. Je kunt de klant wel alvast een mail sturen ter herinnering dat de betaaltermijn bijna gaat verlopen.

Er is geen minimumbedrag voor het inschakelen van een incassobureau. In principe kan dat dus ook voor een openstaande factuur van een paar tientjes. De vraag is wel of je er financieel gezien veel mee opschiet.

Dat kan. Maar bedenk goed dat een incassobureau ook geld kost. Financieel gezien schiet je er dus weinig mee op. Maar als het gaat om het principe, dan is de hulp van een incassobureau inderdaad een goede zet.

Een incassobureau kan helpen bij een niet-terugbetaalde lening. Ook als het om een particuliere lening gaat. Vaak is een officiële aanmaning al genoeg om je geld alsnog te terug te krijgen. Helpt dit niet, dan kan het incassobureau een deurwaarder inschakelen.

Het is slim om een incassobureau te kiezen dat een NVI incassokeurmerk draagt. De incassobureaus die zijn aangesloten bij deze brancheorganisatie voldoen aan strenge kwaliteitseisen.

Als een betalingsherinnering niets oplevert en ook nabellen niet helpt, kun je een incassobureau inschakelen. Deze partij kan het vorderen van jouw openstaande factuur van je overnemen. Vaak heeft dat snel het gewenste effect.

Een incassobureau is niet gemachtigd om een huurder uit te zetten. Hiervoor is een gerechtelijk bevel nodig. Het incassobureau kan wel helpen met de voorgaande stappen: het minnelijke traject. Als dit niets oplevert, kan het incassobureau je in contact brengen met een goede advocaat die de gerechtelijke procedure in gang zet.

Ja, dat kan. Mits de schuldeiser de lening of betaalachterstand kan registreren bij het BKR. Niet alle schulden worden namelijk bij het BKR vastgelegd.

Ja, een incassobureau kan helpen om achterstallige alimentatie betaald te krijgen. Vaak is een aanmaning van een deurwaarder al genoeg om de alimentatie alsnog te ontvangen. Ook kan het incassobureau helpen bij de volgende stap: het inschakelen van een deurwaarder.

Een incassobureau brengt kosten in rekening. Die mogen niet allemaal worden doorberekend aan de schuldenaar. Laat je van te voren dus goed voorlichten over de kosten voor de incassodiensten.

Ja, een incassobureau helpt ook particulieren met het vorderen van openstaande bedragen. Gaat het om een klein bedrag, dan is een incassotraject waarschijnlijk niet erg zinvol. Maar bij grote bedragen is het zeker de moeite waard om een incassobureau in te schakelen.

Ook particulieren kunnen een incassobureau in de arm nemen. Bijvoorbeeld voor een niet-terugbetaalde lening of achterstallige huur.

Nee. Het incassobureau heeft geen bevoegdheid om het BKR in te lichten over betaalachterstanden.

Nee, een verjaarde rekening hoeft niet betaald te worden. Er kunnen dus ook geen incassokosten gerekend worden.

Nee. Het incassobureau zal in eerste instantie altijd proberen een oplossing te vinden voor de situatie. Dat is in het belang van zijn cliënt. Pas als dat niet lukt, wordt er een rechter ingeschakeld. Als laatste stap kan een deurwaarder zich met de zaak bemoeien. Maar een deurwaarder is niet hetzelfde als een incassobureau.

Je kunt een incassobureau al inschakelen vanaf het verstrijken van de betaaltermijn. Het bureau neemt dan het sturen van de betalingsherinnering uit handen. Daarna neemt het bureau de eventuele vervolgstappen. Maar je kunt ook eerst zelf een betalingsherinnering sturen. Helpt dat niet, dan kun je alsnog het incassobureau in de arm nemen.

Ja! No Cure No Pay betekent niet automatisch dat je als opdrachtgever niets betaalt. Vraag dus zeker een offerte bij incassobureaus die op basis van No Cure No Pay werken. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

De tarieven en werkwijze van incassobureaus kunnen behoorlijk verschillen. Door bij incassobureaus offertes aan te vragen, kun je de prijzen beter vergelijken.

Het incassobureau werkt als een tussenpartij. Daardoor hoef jij niet zelf de confrontatie aan te gaan met je ex-partner bij achterstallige alimentatie. Dat scheelt een hoop stress en ruzie. Daarnaast kan het incassobureau het vervolgtraject bij een deurwaarder begeleiden. Dat levert vaak sneller resultaat op.

Als verhuurder heb je het recht om al na 1 maand huurachterstand een aanmaning te sturen. Die maand gaat al in op dag 1 van de maand. Huur moet namelijk een maand vooruitbetaald worden. Als de huur voor de maand januari op 1 januari nog niet binnen is, kun je dus al een aanmaning sturen.

Bedrijven mogen bij zakelijke klanten een incassobureau procedure beginnen zodra de betaaltermijn is verlopen. Als een particulier (consument) niet betaalt, mag je pas een incassobureau inschakelen nadat er verschillende aanmaningen en een ‘veertiendagenbrief’ is gestuurd.

Alles geprobeerd om je geleende geld terug te krijgen? Dan is het tijd voor het serieuze werk. Een incassobureau kan helpen om geleend geld terug te vorderen. Zowel bij zakelijke als bij particuliere onderhandse leningen. Met een incassobureau als mediator krijg je je geld sneller terug.

Een incassobureau neemt namens de schuldeiser contact op met de schuldenaar. Het bedrijf probeert op die manier het niet-betaalde bedrag alsnog te innen.

Stel factureren niet uit en biedt betaalgemak door bijvoorbeeld iDEAL toe te voegen. Check ook of de betaaltermijn duidelijk vermeld staat. En: onderneem direct actie als de betaaltermijn verstreken is.

Incassokosten zijn de kosten die het incassobureau mag rekenen voor de uitgevoerde service (het aanmanen, contact opnemen met de schuldenaar, etc.). Andere kosten, zoals administratiekosten, mogen niet opgevoerd worden als incassokosten.

Iedereen mag een incassobureau beginnen, een speciale opleiding of diploma is niet nodig. Daardoor heeft niet ieder incassobureau dezelfde kwaliteit.

Allebei. Hoewel veel mensen denken dat de schuldenaar alle incassokosten moet betalen, zijn er vaak ook kosten voor de opdrachtgever (schuldeiser). Niet alle kosten mogen namelijk doorbelast worden aan de schuldenaar.

Onze informatieve blogs

Geen antwoord op je vraag gevonden? Misschien kunnen we je verder helpen met een van onze blogartikelen of stel je vraag hier, wij helpen je graag!

Een incassobureau

Een incassobureau

Incassobureau; het woord alleen al doet veel mensen huiveren. Maar is dat wel terecht? Er bestaan veel misverstanden over het…

Lees meer
Procedure Incassobureau

Incassobureau procedure

Een incassobureau int bedragen die nog niet betaald zijn. Zoals achterstallige huur, een openstaande factuur of onbetaalde alimentatie. De incassobureau…

Lees meer
Kosten incassobureau

Kosten incassobureau

Een incassobureau is geen liefdadigheidsinstelling. En dus brengt de incassospecialist ook gewoon kosten in rekening. Maar wie moet die betalen?…

Lees meer
Incassotips

Praktische incassotips

Het is de nachtmerrie van de zelfstandig ondernemer: de wanbetaler. Een klant die niet betaalt, ook niet na vele aanmaningen…

Lees meer