Een incassobureau kiezen

Heb je te maken met een klant die niet betaalt? Grote kans dat je hier ’s nachts van wakker ligt, zeker als je ZZP’er bent en je nog een flink bedrag van iemand tegoed hebt. Ook particulieren bij wie iemand in het krijt staat, kunnen zich wanhopig afvragen of zij hun geld ooit nog terug zien. Een incassobureau kan uitkomst bieden, maar er zijn er zo veel… Welk incassobureau moet je kiezen?

Incassobureau kiezen

Welk incassobureau is goed?

Incassobureaus schieten als paddenstoelen uit de grond. Niet verwonderlijk, want om een incassobureau te mogen beginnen, heb je geen speciale opleiding of titel nodig. Het enige dat noodzakelijk is, is een inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Dat maakt het lastig voor de klanten. Want hoe weet je nou of een incassobureau goed is? De beste tip die we je kunnen geven: een incassobureau kiezen dat het NVI incassokeurmerk heeft.

NVI incassokeurmerk

De Nederlandse Vereniging van gecertificeerde Incasso-ondernemingen (NVI) is een brancheorganisatie voor incassobureaus. De aangesloten incassobureaus zijn incassokeurmerk-gecertificeerd. Ze moeten voldoen aan een aantal (strenge) kwaliteitseisen en werken volgens de regels van het Maatschappelijk Verantwoord Incasseren.

Dat betekent onder meer dat ze zorgvuldig werken, geen onnodige kosten maken, niet agressief, intimiderend of bedreigend handelen en ook oog hebben voor de schuldenaar. Daarnaast is er een goede klachtenregeling opgesteld voor bedrijven die het NVI incassokeurmerk dragen. Deze incassobureaus worden ook regelmatig geïnspecteerd door een onafhankelijk bureau.

En hoe zit het dan met no cure no pay?

Veel incassobureaus werken via het principe No Cure No Pay, oftewel: je betaalt niets als het incassobureau niet slaagt in de opdracht: het betaald krijgen van jouw achterstallige huur, alimentatie of niet-betaalde factuur.

No Cure No Pay lijkt misschien een ideale oplossing. Maar wat mensen zich niet altijd realiseren, is dat je vaak alsnog de hoofdprijs betaalt. Bijvoorbeeld vanwege het hoge tarief dat geldt als het wél lukt om de schuldenaar te laten betalen (en dat is vaak het geval). Of als je als opdrachtgever er zelf voor kiest om de zaak af te blazen.

Heb je geen zin in dit soort verrassingen achteraf, dan kun je beter een incassobureau kiezen dat met vaste tarieven werkt.

Incassobureau kiezen met connecties

Veel incassogevallen worden al meteen opgelost in de eerste fase; het minnelijke traject. Het incassobureau belt, stuurt emails en/of aangetekende brieven om de schuldenaar te laten betalen. Werkt dit niet, dan gaat een goed incassobureau ook nog persoonlijk langs bij de wanbetaler. Vaak heeft dat snel effect.

Blijft het onbetaalde bedrag nog steeds openstaan, dan is het tijd voor de volgende fase: een gerechtelijke procedure. Dat betekent dat de rechter eraan te pas komt. En daarmee dus ook een advocaat, voor het opstellen en indienen van alle officiële papieren. Na de uitspraak van de rechter kan ook nog een deurwaarder worden ingeschakeld die het geld daadwerkelijk gaat opeisen.

Daarom kun je het beste een incassobureau kiezen dat connecties heeft met deze professionals. Zo hoef je niet zelf op zoek te gaan naar een goede advocaat of deurwaarder. Bovendien kan het incassobureau op die manier alle informatie uit het voortraject snel aan hen doorspelen, en dat scheelt weer tijd.

Meer hulp nodig bij een incassobureau kiezen? Of heb je vragen over andere incassokwesties? We helpen je graag!


Benieuwd wat een incassobureau voor u kan betekenen?

Schakel een incassobureau niet te laat in! Neem contact op en ontvang vrijblijvend advies en inzicht in de eventuele kosten.


FAQ – meest gestelde vragen

Het is slim om een incassobureau te kiezen dat een NVI incassokeurmerk draagt. De incassobureaus die zijn aangesloten bij deze brancheorganisatie voldoen aan strenge kwaliteitseisen.

Iedereen mag een incassobureau beginnen, een speciale opleiding of diploma is niet nodig. Daardoor heeft niet ieder incassobureau dezelfde kwaliteit.

Bronnen

  • https://www.nvio.nl/keurmerk
  • https://www.mkbservicedesk.nl/administratie/debiteuren/wat-is-een-incassobureau

Gerelateerde items

Een incassobureau

Een incassobureau

Incassobureau; het woord alleen al doet veel mensen huiveren. Maar is dat wel terecht? Er bestaan veel misverstanden over het…

Lees meer
Procedure Incassobureau

Incassobureau procedure

Een incassobureau int bedragen die nog niet betaald zijn. Zoals achterstallige huur, een openstaande factuur of onbetaalde alimentatie. De incassobureau…

Lees meer