Een incassobureau kiezen

Heb je te maken met een klant die niet betaalt? Grote kans dat je hier ‘s nachts van wakker ligt, zeker als je ZZP’er bent en je nog een flink bedrag van iemand tegoed hebt. Ook particulieren bij wie iemand in het krijt staat kunnen zich behoorlijk wanhopig afvragen of en hoe zij hun geld ooit nog terug gaan zien. Het incassobureau kan uitkomst bieden, maar hoe scheid je het kaf van het koren?

Incassobureaus schieten als paddenstoelen uit de grond. Niet verwonderlijk, want om een incassobureau te mogen beginnen heb je geen speciale opleiding of titel nodig. Het enige dat noodzakelijk is, is een inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Verder kan je je, als bonafide incassobureau, aansluiten bij de NVI, de Nationale Vereniging van gecertificeerde Incasso-ondernemingen. Ben je op zoek naar iemand die je vordering voor je incasseert en kies je voor een incassobureau dat is aangesloten bij de NVI, dan kies je voor een incassobureau dat in bezit is van het Incasso Keurmerk.

En hoe zit het dan met no cure, no pay?

Ook voor incassobureaus geldt dat deze niet gratis werken. Sterker nog, meestal kost het inschakelen van een dergelijk bureau wel een lieve duit. Zolang de vordering op je debiteur te verhalen valt, is dat echter helemaal niet erg: de kosten voor de incasso laat je gewoon optellen bij de oorspronkelijke vordering.

Incassobureau kiezenVervelend wordt het pas als je probeert om van een kale kip te plukken, met andere woorden, als er bij je debiteur (bijna) niets te halen valt. Bijvoorbeeld omdat hij of zij failliet is, of naar het buitenland is gevlucht. Ben je bang dat je in zo’n geval zelf voor de kosten van het incassobureau opdraait, dan kan je ook kiezen voor een bureau dat werkt op basis van no cure, no pay. Hierbij wordt provisie berekend over het te incasseren bedrag. Hoe hoger het bedrag, hoe hoger de provisie. Heb je geen zin in verrassingen achteraf, dan is een bureau dat met vaste tarieven werkt wellicht een betere (en goedkopere) optie.

Je moet wat doen voor je poen!

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn de mogelijkheden van het incassobureau redelijk beperkt. Als het niet lukt om de schuld via het minnelijk traject te incasseren ben je als incassobureau uitgespeeld en wordt het tijd voor de gerechtsdeurwaarder. Regeren is vooruitzien, dus ga bij voorkeur in zee met een incassobureau dat samenwerkt met een gerechtsdeurwaarder of een advocaat. Mocht het in het minnelijke traject niet lukken, dan heb je tenminste nog een aantal troeven achter de hand.

Garanties heb je niet, maar natuurlijk kan je de kans op succes in het minnelijk traject wel zo groot mogelijk maken. Een incassobureau dat alleen maar dreigende brieven stuurt, zal minder imponerend zijn dan een bureau dat ineens aan de telefoon hangt. De meeste wanbetalers worden daar op z’n minst behoorlijk onrustig van. Voor de echte diehards is er het incassobureau dat niet alleen belt, maar zelfs op bezoek komt. Tijdens een dergelijk bezoek worden knelpunten in kaart gebracht en probeert het bureau een betalingsregeling te treffen. De ervaring leert dat een dergelijke werkwijze soms wonderen kan doen.


Incassobureau nodig? Vraag vrijblijvend een offerte op!

Schakel een incassobureau niet te laat in, vraag nu vrijblijvend een offerte op. Advies nodig? Vul dan dit formulier in.

OFFERTE AANVRAGEN >


Plaats een reactie