Een incassobureau beginnen

Wanbetalers zijn voor geen enkele ondernemers een feestje. Of je moet de eigenaar van een incassobureau zijn, natuurlijk! Zou je graag zelf een incassobureau beginnen? Zorg ervoor dat je goed van start gaat!

Wil je een incassobureau starten, dan hebben we goed nieuws voor je: je hebt er geen speciale titels of opleidingen voor nodig. Wel zal je je moeten laten inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Wil je je onderscheiden van andere incassobureaus, dan zal je lid moeten worden van de NVI: de Nationale Vereniging van gecertificeerde Incasso-ondernemingen.Hiervoor zal je het Incasso Keurmerk moeten behalen. In de statuten is schriftelijk vastgelegd dat alle leden de uitgangspunten van de NVI nastreven en zich conformeren aan de criteria van het Incasso Keurmerk.

Rechten en plichten van een incassobureau

Een incassobureau beginnenAlvorens een eigen incassobureau te starten, is het uiteraard belangrijk dat je op de hoogte bent van de rechten en plichten van een incassobureau. Veel leken zijn niet goed op de hoogte van het verschil tussen een incassobureau en een gerechtsdeurwaarder, en denken dan ook dat een incassobureau het recht heeft om bijvoorbeeld beslag te leggen op je inkomsten, of om desnoods je auto te verkopen. (Dit is ook een van de redenen waarom een incassotraject vaak zo succesvol is.)

Als incassobureau mag je echter alleen aanmaningen versturen en desnoods telefonisch contact opnemen met de debiteur. Wil je een incassobureau starten omwille van de “spannende trajecten”, dan kom je dus bedrogen uit: je kan in dat geval beter een opleiding tot gerechtsdeurwaarder gaan volgen.

Hoe verdien je je geld als incassobureau?

Als incassobureau verdien je je geld dus met het aanmanen van de debiteurs van anderen. Uiteraard hebben deze anderen, jouw klanten dus, niet zoveel zin in het betalen van een rekening voor jouw diensten: zij kunnen er immers ook niets aan doen dat hún klanten niet betalen. Daarom kiezen veel incassobureaus voor verloning op basis van no cure, no pay. Je klant betaalt in dat geval alleen wanneer het jou gelukt is om de vordering te incasseren.

Uiteraard zal je in 99% van de gevallen de incassokosten verhalen op de debiteur: de wanbetaler betaalt dus uiteindelijk niet alleen de oorspronkelijke rekening, maar ook de jouwe. Dit noemen we de incassokosten. Het staat je als eigenaar van een incassobureau niet volledig vrij om je tarieven te bepalen: de maximale hoogte van de incassokosten is wettelijk vastgelegd in het Besluit vergoeding voor buitengerechtelijke incassokosten. Dit besluit geldt voor alle vorderingen die opeisbaar zijn geworden na 1 juli 2012.

Je eigen incassobureau starten of een franchisenetwerk?

Natuurlijk kan je als eenpitter prima een incassobureau beginnen, maar je kan er ook voor kiezen om deel uit te maken van een franchisenetwerk. Werken in een franchisenetwerk heeft als voordeel dat je vanaf het begin af aan deel uit maakt van een reeds bestaand merk dat wellicht al bekendheid geniet, waardoor het gemakkelijker kan zijn om klanten te werven. Ook kan je gebruikmaken van de ondersteuning en expertise van anderen in het franchisenetwerk.

Liever volledig voor jezelf beginnen, maar geen idee waar te starten? Neem eens een kijkje op de website van de Incasso Academie. Bij de Incasso Academie vind je tal van opleidingen en trainingen op het gebied van credit management.


Incassobureau nodig? Vraag vrijblijvend een offerte op!

Schakel een incassobureau niet te laat in, vraag nu vrijblijvend een offerte op. Advies nodig? Vul dan dit formulier in.

OFFERTE AANVRAGEN >