Een incassobureau

Incassobureau; het woord alleen al doet veel mensen huiveren. Maar is dat wel terecht? Er bestaan veel misverstanden over het incassobureau. De hoogste tijd om dit recht te zetten. In dit artikel leggen we uit wat een incassobureau nu eigenlijk precies doet.

Een incassobureau

Wat doet een incassobureau?

Het incassobureau bemiddelt bij schulden. De instantie wordt ingeschakeld door de schuldeiser: iemand die nog geld krijgt van een persoon of een bedrijf. Het incassobureau neemt vervolgens contact op met de schuldenaar (de persoon die/het bedrijf dat het geld nog niet betaald heeft) en probeert de situatie op te lossen.

Het incassobureau als bemiddelaar

In eerste instantie gaat het incassobureau te werk volgens het ‘minnelijke traject’. Het bureau stuurt dan een aantal brieven of e-mails met het dringende verzoek om te betalen. Ook kan het incassobureau bij de schuldenaar langsgaan. En nee, dat gesprek verloopt heus niet onprettig.

De medewerker van het incassobureau probeert te achterhalen waarom het verschuldigde bedrag niet betaald wordt. Zo krijgt hij of zij inzicht in de problematiek. Misschien is er sprake van een financieel probleem. Het incassobureau kan dan in overleg met beide partijen een betalingsregeling opzetten. Misschien is er sprake van een misverstand, gebrekkige communicatie of een andere reden waarom de schuldenaar niet betaalt. Ook dan kan het incassobureau bemiddelen.

Het incassobureau is dus beslist niet uit op ruzie, maar wil juist een goede oplossing vinden voor het conflict. Ze treden als het ware op als mediator; een bemiddelaar.

Verschil tussen deurwaarder en incassobureau

Een van de hardnekkigste misverstanden is dat het incassobureau een deurwaarder zou zijn. Dit is zeker niet het geval! Het incassobureau is niet bevoegd om geld op te eisen. Het mag alleen aanmanen om te betalen. Als dat geen effect heeft, mag het incassobureau de schuldeiser wijzen op de vervolgstappen die mogelijk zijn.

Die vervolgstappen zijn juridisch: er wordt een rechter ingeschakeld. Tijdens een rechtszitting bepaalt de rechter of de schuldeiser gelijk heeft. Als dat inderdaad het geval is, kan er een deurwaarder worden ingeschakeld.

De deurwaarder is wél bevoegd om geldsommen af te dwingen. Bijvoorbeeld door beslag te leggen op bezittingen en bankrekeningen. Dat is dus het grote verschil tussen een incassobureau en een deurwaarder.

Incassobureau ondersteunt bij vervolgtraject

De rol van het incassobureau eindigt niet als het aanmanen niets oplevert. De meeste incassobureaus helpen hun cliënt (de schuldeiser) namelijk ook bij het vervolgtraject. Ze kunnen bijvoorbeeld een advocaat inschakelen die de schuldeiser bijstaat tijdens de gerechtelijke procedure. En ze kunnen een deurwaarder aanbevelen en helpen om contact te leggen met deze partij. Ook kan het incassobureau de rechter, advocaat en deurwaarder inlichten over alle details van de zaak. Meestal blijft het incassobureau daarna betrokken als contactpersoon tussen de cliënt  en de deurwaarder.

Wanneer een incassobureau inschakelen?

Om nog maar even een bekend misverstand uit de wereld te helpen: het incassobureau is er voor iedereen. Zowel bedrijven als particulieren kunnen een incassobureau inschakelen als ze te maken hebben met een wanbetaler.

  • Bedrijven, zowel eenmanszaken (ZZP’ers) als grotere organisaties, maken gebruik van een incassobureau in het geval van onbetaalde facturen.
  • Particulieren kunnen bijvoorbeeld een incassobureau inschakelen als ze te maken krijgen met een onbetaalde rekening, achterstallige huur, niet-betaalde alimentatie of een lening die niet wordt terugbetaald.

De services van een incassobureau zijn niet gratis. Daarom is het niet zinvol om een incassobureau in te zetten als het terug te vorderen bedrag klein is. Bij grotere niet-betaalde bedragen loont het inhuren van een incassobureau natuurlijk wel de moeite.

De tarieven van incassobureaus kunnen behoorlijk verschillen. Vraag daarom eerst altijd een offerte aan. Zo kun je een goede overweging maken.

Voordelen van een incassobureau

Een van de grote voordelen van het incassobureau: de bemiddelende rol. Zodra het incassobureau de zaak aanneemt, hoef jij je er nauwelijks nog mee te bemoeien. Dat scheelt een hoop tijd en energie.

Bovendien zorgt de tussenkomst van het incassobureau voor afstand. Jij hoeft niet langer persoonlijk bij je zakenrelatie/vriend/koper/huurder/familielid te ‘zeuren’ om het geld. Zo voorkom je irritatie, ruzie of zelfs een verbroken relatie.

Weet je niet zeker of het inhuren van een incassobureau de juiste stap is? Vul het formulier in en ontvang persoonlijk, vrijblijvend advies.


Benieuwd wat een incassobureau voor u kan betekenen?

Schakel een incassobureau niet te laat in! Neem contact op en ontvang vrijblijvend advies en inzicht in de eventuele kosten.


FAQ – meest gestelde vragen

Nee. Het incassobureau zal in eerste instantie altijd proberen een oplossing te vinden voor de situatie. Dat is in het belang van zijn cliënt. Pas als dat niet lukt, wordt er een rechter ingeschakeld. Als laatste stap kan een deurwaarder zich met de zaak bemoeien. Maar een deurwaarder is niet hetzelfde als een incassobureau.

Een incassobureau neemt namens de schuldeiser contact op met de schuldenaar. Het bedrijf probeert op die manier het niet-betaalde bedrag alsnog te innen.

Bronnen

  • https://www.mkbservicedesk.nl/administratie/debiteuren/wat-is-een-incassobureau
  • https://www.ondernemeneninternet.nl/incassobureau/

Gerelateerde items

Procedure Incassobureau

Incassobureau procedure

Een incassobureau int bedragen die nog niet betaald zijn. Zoals achterstallige huur, een openstaande factuur of onbetaalde alimentatie. De incassobureau…

Lees meer