Bevoegdheden incassobureau

Bevoegdheden incassobureauWanneer je je rekeningen niet of niet tijdig betaalt, krijg je vroeg of laat te maken met een incassobureau. Dit zal niet helemáál als een verrassing komen, aangezien je door de schuldeiser allereerst in gebreke moet zijn gesteld. Dit doet hij of zij door je een aanmaning te sturen waarin een uiterste betaaldatum staat vermeld, plus de mededeling dat de vordering na deze datum uit handen wordt gegeven aan een incassobureau en dat alle hieruit voortvloeiende kosten voor jouw rekening zullen zijn. Je bent dus tijdig gewaarschuwd dat er een incassotraject aan zit te komen. Toch schrikken veel mensen behoorlijk wanneer er eenmaal een brief van het incassobureau op de mat ploft. Wat gebeurt er nu? Ben ik verplicht de vordering en de bijkomende kosten te betalen? En als ik dat niet doe, wat zijn dan de gevolgen?

Bevoegdheden incassobureau: vaak niet meer dan spierballentaal

Wie een brief leest die afkomstig is van een incassobureau, schrikt al snel van de dreigende “spierballen”taal. Geen enkel incassobureau stuurt je een schrijven met de vraag of je zo vriendelijk zou willen zijn om binnenkort, eventueel, een betaalopdracht op de bus te doen: de toon is al snel “betalen, want anders!” Toch kan en mag een incassobureau feitelijk niet veel méér doen dan het sturen van dreigend opgestelde brieven. Een incassobureau heeft immers geen enkele wettelijke status; het beginnen van een incassobureau is dan ook voor iedereen mogelijk. Zelfs het hebben van een strafblad vormt geen beletsel om een incassobureau op te richten!

Als dreigende brieven niet werken

Een incassobureau stuurt, zoals gezegd, dreigende brieven om je ertoe te bewegen alsnog aan je betalingsverplichtingen te voldoen. Voor het schrijven en sturen van deze brieven brengen zij kosten in rekening, de zogenoemde incassokosten. Deze kosten komen bovenop de oorspronkelijke vordering. Het laten aankomen op een incassobureau is dan ook een dure vergissing. Is het eenmaal toch zo ver gekomen, dan is het zaak om de vordering plus de incassokosten zo snel mogelijk alsnog te voldoen. Bij veel incassobureaus kan je ook, indien nodig, een betalingsregeling treffen. Deze moet dan wel redelijk en billijk zijn: een vordering van € 100,= in tien termijnen van een tientje betalen zal je niet lukken. Bij grotere bedragen staan veel incassobureaus echter open voor het treffen van een regeling. Hou je je niet aan deze regeling of laat je niets van je horen, dan zal het incassobureau gaan proberen om de vordering op een andere manier te innen. Dit kunnen zij echter niet zelf: hiertoe moeten zij een gerechtsdeurwaarder of zelfs een advocaat inschakelen.


Incassobureau nodig? Vraag vrijblijvend een offerte op!

Schakel een incassobureau niet te laat in, vraag nu vrijblijvend een offerte op. Advies nodig? Vul dan dit formulier in.

OFFERTE AANVRAGEN >